25 инвалиди от Омуртаг ще бъдат обслужвани в домовете си
25 инвалиди от Омуртаг ще бъдат обслужвани в домовете си / Борислав Курдов
25 инвалиди от Омуртаг ще бъдат обслужвани в домовете си
62458
25 инвалиди от Омуртаг ще бъдат обслужвани в домовете си
  • 25 инвалиди от Омуртаг ще бъдат обслужвани в домовете си

25 инвалиди от Омуртажко ще получават помощ в дома. Това обяви на пресконференция за представяне на проекта за развитие на социалната услуга кметът на общината Неждет Шабан.

Ще бъде обособено Звено за услуги в домашна среда към съществуващия Домашен социален патронаж. Към него ще бъдат разкрити и 11 нови работни места за безработни в трудоспособна възраст. Те ще се грижат за хора с трайни увреждания или с невъзможност за самообслужване. В тази група влизат деца и възрастни от града и селата на общината, разясни ръководителят на проекта Марияна Тошева.

Целевата група по проекта ще получава лична помощ при поддържането на хигиената, хранене, при изписването и получаването на лекарства, при рехабилитация и други специализирани услуги, придружаване до детско, учебно или болнично заведение, до месторабота. Групата на дейностите за социална и подкрепа включва помощ при общуване и поддържането на социални контакти, развлечение извън дома, придружаване при посещение на културни мероприятия. Подпомаганите ще получават помощ и при осъществяването и на комунално-битовите дейности.

Идеята ще се реализира в продължение на 16 месеца, а общата стойност по проекта е 83 923 лв. Целта е да се създаде устойчив модел за осигуряване на достоен живот  и преодоляване на риска от социална изолация.

Потребителите ще заплащат 0,20 лв. на час - такса за ползване на услугата „Помощ в дома", но не повече от 30 процента от д

25 инвалиди от Омуртаг ще бъдат обслужвани в домовете си
netinfo
охода на лицето.