2200 пенсионери в Шуменско работят
2200 пенсионери в Шуменско работят / Sofia Photo Agency

Броят на работещите пенсионери в област Шумен е около 2200 души, над 78% от тях работят във фирми и организации от община Шумен. В тази бройка се включват освен наетите по трудово или служебно правоотношение, така и тези, които са управители на фирми или работят на граждански договор.Това съобщиха за Дарик от Териториалното статистическо бюро. Всеки трети от тях е в трудоспособна възраст. Жените съставляват близо 40 на сто от общия брой на тези, които продължават да се трудят, получавайки и пенсия и възнаграждение.

Средната  брутна годишна заплата на заетите пенсионери в Шуменско е около 4300 лева, като по-добре платени са тези, които все още не са достигнали пенсионна възраст. В нашия регион населението във възрастовата граница от 60 до 64 навършени години е около 12 300 души, а между 65 и 69 години - малко над 9600.

Годишният паричен доход средно на лице в домакинства на пенсионери е по-нисък от този в домакинствата без пенсионери с около 15%. Драстично е разминаването между двата типа домакинства при доходите от самостоятелна заетост средно на лице - над 12 пъти по-ниски при хората в пенсионна възраст. При доходите от собственост съотношението е едно към три в полза на пенсионерите.

Работната заплата формира едва 4,6% от паричните постъпления в средностатистическото пенсионерско домакинство и близо 77% от тези в домакинствата, без пенсионери.

От началото на 2009 г. харчовете за храна „изяждат" около 40% от парите на пенсионерите и 32,2% от средствата на лице от непенсионерско домакинство. Средностатистическият пенсионер изразходва: над два пъти по-малко средства за алкохол и цигари; над три пъти по-малко за облекло и обувки; над два и половина пъти по-малко за транспорт и три и половина пъти повече за здравеопазване.