2013 - лоша година за млекопреработвателите
2013 - лоша година за млекопреработвателите / Борислав Курдов
2013 - лоша година за млекопреработвателите
65642
2013 - лоша година за млекопреработвателите
  • 2013 - лоша година за млекопреработвателите

2013-та е много лоша година за млекопреработвателите. Това твърди Галин Грудев, собственик на предприятие в Търговище. Според него, факторите, които оказват негативно влияние на млекопраротвателната промишленост са няколко. Първо, за разлика от други години, цената на суровото мляко въпреки летния сезон не е паднала. Отделно от това има и криза за суровина, твърди Грудев. „Това е добре за фермерите. Но тези, които разчитат на естествена паша са малко и не са определящи. По-големите постигат сериозен млеконадой със стабилно хранене”, обясни още той.

От друга страна млекопреработвателят смята, че повсеместната икономическа криза също е важен фактор. „Клиентите ни преместват предпочитанията си към по-евтини продукти”, твърди той. Според него, преориентирането на производството в такива продукти не е решение, защото „в евтиния сектор има сериозна конкуренция на малки мандри от семеен тип”.

Варианти се търсят в поевтиняването на производството. „Някои колеги, дори и в Търговищко, експериментират като използват дърва за енергия, но това е крайно нехарактерно за 21 век. И въпреки това е вариант, върху който все повече се замислям и аз”, казва Грудев. Въпреки че едно от най-тежките пера в предприятието да остава скъпата работна ръка, в предприятието няма съкращения и не предстоят такива, казва собственикът. „Тревожи ни обаче високата цена на водата, за която очакваме ново поскъпване”, твърди Грудев.

По неговите думи, най-големият проблем остава потребителната способност на населението. „В случая критерият е „джоба”, а не качеството. Все повече икономическият натиск нараства и ги кара да преминават в по-евтиния сектор и да ограничават потреблението. Затова е нужна държавна политика за увеличаване на доходите на населението”, категоричен е Галин Грудев.

2013 - лоша година за млекопреработвателите
netinfo