25 г БАЛИЗ в Търговище
25 г БАЛИЗ в Търговище / Борислав Курдов
Повече от 200 балона полетяха в небето над Търговище, по повод 25-тата годишнина на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения /БАЛИЗ/. Празникът се проведе под мотото „Да влезем в обувките на хората с увреждания”. Той бе открит от председателя на сдружение „Закрила, обич и вяра” в града Диана Маринова. По нейни думи, броят на хората с интелектуални затруднения расте всяка година. А по статистика 7% от населението на всяка една страна по света спада към тази група. От Сдружението в Търговище казаха, че подпомагат хората с интелектуални затруднения с парични помощи. През 2006 г. те са били 66, а сега са 388, като всяка година се раждат все повече деца с увреждания.
Сред официалните гости на своеобразния празник в Търговище бяха областният управител Митко Стайков, кметът д-р Дарин Димитров и неговият екип. Тук бе и Мария Методиева от Управителния съвет на БАЛИЗ – България. Всички те се обединиха около тезата, че само с обединени усилия между институциите, би се постигнало добро ниво на управление на социалните услуги.
Идеята на събитието бе да се даде шанс на хората с увреждания да бъдат с нас, до нас и сред нас. Затова и алеята пред Драматичния театър бе изпъстрена с песни, танци и забавни игри. Своите умения показаха деца и възрастни потребители на различни институции, които пряко работят с хората с интелектуални затруднения. Малки и големи рисуваха на асфалт, редиха пъзели, пяха и танцуваха заедно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.