2 500 сокчета спрени от търговската мрежа в Търговище
2 500 сокчета спрени от търговската мрежа в Търговище / Диляна Стойчева
Служителите на РИОКОЗ – Търговище са извършили 120 проверки в търговската мрежа във връзка със зачестилите нарушения, свързани с етикетирането на негазирани безалкохолни напитки в пласмасови чашки, покрити с фолио. Извършването на контролните действия е разпоредено от Министерството на здравеопазването. При установени несъответствия на етикетирането с нормативната уредба, напитките се третират като опасни за човешкото здраве и се поставят под възбрана, до привеждането им в съответствие с хигиенните норми.

За несъответствия с етикетирането в Търговище са спрени от реализация общо 2 500 бр. негазирани безалкохолни напитки в пласмасови чашки, основно произведени в Разград, Шумен, Русе и Варна, информираха от РИОКОЗ. Имайки предвид, че тези напитки се консумират от деца, от там препоръчват на гражданите внимателно да оглеждат етикета на стоките, които купуват или приемат за продажба в магазина си. Той трябва да включва следната информация на български език:

· Характеристика на напитката – произход, свойства (“с вкус на” или “с аромат на”);

· Нетно количество на продукта, състав, енергийна стойност, съдържание на витамини и минерали;

· Трайност, срок на годност, условия за съхранение, указания за употреба;

· Технологична документация за производство, маркировка за обозначаване на партидата към която принадлежи храната

· Име, седалище и адрес на управление на производителя или лицето, което опакова храната.

Данните върху етикета трябва да са изписани четливо и да не го въвеждат в заблуждение. Информацията трябва да е разположена на едно зрително поле, да се вижда лесно, да не е разделена с друг текст или картинно изображение, да не се изтрива при манипулиране, употреба и съхранение.