/ dariknews.bg
През 2018 г. се навършват 185 г. от рождението на Добри Войников, 160 г. от основаването на първия български многогласен ученически хор и 150 г. от дебюта на първите български актриси. На тези годишнини Регионален исторически музей посвещава следните инициативи.

На 21-ви ноември, от 17:30 ч., в централната сграда на РИМ-Шумен ще бъде представена книгата „Ръкописни сборници с музикални творби от Добри Войников“. Тя е резултат от проект към Общински фонд „Култура“, след участие в конкурс, дофинансиран от Регионален исторически музей. Сборникът предоставя възможност за запознаване с визията на автентични нотописи, съхранявани в къща музей „Добри Войников“ в Шумен.
 

Кои са будителите, свързани с Шумен?


Изданието може да бъде полезно както на изследователите, така и на всички читатели с интереси в областта на музиката, педагогиката, историята. На 24 ноември (събота), от 11:00 ч., пред къща музей „Добри Войников“ се организира флашмоб, включващ изпълнение на училищни песни от Добри Войников.

В 11:15 ч. на същата дата в дома на бележития шуменец ще бъде представен откъс от неговата пиеса „Криворазбраната цивилизация”. Инициативите за деня ще завършат с представяне на картина, дарение от художника доц. Валентин Кулев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари