17 г. затвор за грабеж на баба, завършил със смърт
17 г. затвор за грабеж на баба, завършил със смърт / Радка Минчева, архив

17 години затвор при първоначално строг режим на изтърпяване постанови Разградски окръжен съд за опит за грабеж, завършил със смъртта на възрастна жена.

Автор на престъплението е 26-годишният Илджан Хасанов, а жертва е родната му баба. На 2 юли миналата година след полунощ пияният Хасанов нахлул в дома на баба си и дядо си в село Дянково. Поискал им пари, като не му дали, се приготвил да им вземе телевизора, който е на стойност 200 лв. 75-годишната жена и 81-годишният мъж се възпротивили и внукът им нанесъл побой с юмруци, ритници и водопроводна тръба. После си тръгнал без да вземе нарочената за грабежа вещ. Ден по-късно в разградската болница починала възрастната жена, с опасност за живота бе и мъжът.

Адвокат Стоян Дончев пледира невменяемост на подзащитния си Хасанов, съдът обаче не прие тази теза. Предложението на прокуратурата за възмездие бе наказание около средния размер за подобно престъпление. Според Наказателния кодекс за извършване на грабеж, придружен с телесна повреда, от която е последвала смърт, санкцията е затвор от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.