16 шуменци потърсиха съдействието на националния омбудсман Константин Пенчев
16 шуменци потърсиха съдействието на националния омбудсман Константин Пенчев / Дарик-Шумен

16 шуменци са потърсили съдействието на националния омбудсман Константин Пенчев, който имаше приемна в града. Сред проблемите, които са споделени пред обществения посредник е този с питейната вода и цената й. Пенчев е сезиран за това, че статутът на яз. „Тича", използван за напояване не е за питейни нужди.

Друг от случаите, привлякъл вниманието на Пенчев е проблемът на шуменец, закупил си автомобил на лизинг, но в чийто талон за годишен технически преглед не е маркирана дата през 2014 г., а през настоящата.

Омбудсманът пое ангажимент да извърши проверка по сигналите и да сезира отговорните институции.

Константин Пенчев коментира и ситуацията с протестите в страната. По думите му, Народното събрание трябва да извърши бързи и спешни промени на Изборния кодекс. „Разбрахме, че народните представители имат намерение да направят не най-спешните промени в кодекса, а да направят нов, като едва ли не да се преусмисли, като цяло избирателната система в България", заяви общественият посредник. Според него, тази идея е неуместна, защото изготвянето на нов кодекс изисква спокойна обстановка , а не моментната ситуация на протести.

„Това създава усещането у хората, че има някакви шикалкавения, а не се отговаря на спешната нужда за промени", подчерта още веднъж Пенчев. Той допълни, че трябва да бъдем готови за предсрочни избори, без значение дали след два месеца или след година. „Хората искат да са сигурни, че ще има едни по-справедливи правила, ако се наложи да има предсрочни избори", каза още Пенчев.