16-годишен е убил виетнамец край Мировец, обещали му 50 лева
16-годишен е убил виетнамец край Мировец, обещали му 50 лева / Борислав Курдов
16-годишен е убил виетнамец край Мировец, обещали му 50 лева
76085
16-годишен е убил виетнамец край Мировец, обещали му 50 лева
  • 16-годишен е убил виетнамец край Мировец, обещали му 50 лева

16-годишен младеж е задържан за убийството на виетнамец с българско гражданство в Търговище. Повдигнато му е обвинение за убийство по особено мъчителен начин. Към убийството младежът е бил подтикнат от роднини срещу обещани 50 лева.

Разкрито е убийството на 61-годишен мъж в Търговище, съобщиха от ОД на МВР на специален брифинг, в който участваха директорът Героги Николов, началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност" Пламен Замбев и други служители, които са участвали в разясняването на случая.
Убитият е виетнамски гражданин, който живее в България от около 30 години. Чи Нгуен е познат в Търговище като собственик на първия китайски ресторант, който работеше в града допреди повече от 10 години.
От 5-6 месеца Чи живеел на съпружески начала с млада ромка в село Горна Хубавка, община Омуртаг. Роднини на жената пък работят в кравеферма в търговищкото село Мировец. След неколкократни настоявания на роднините от ромската фамилия, Чи и приятелката му, която е бременна в шестия месец, са отишли в Мировец да помагат за отглеждането на добитъка.
На 3 ноември 14-годишният син на жената завел Чи Нгуен на полето, където заедно да пазят животните. В късния следобед към тях се приближил мъж с маска на лицето, който започнал да нанася удари на Чи с голяма сопа. След като преодолял първоначалната съпротива на виетнамеца, нападателят му завързал ръцете и краката със сезал и започнал да го налага с тежка метална шина. По-късно мъжът с маската завлякъл пребития мъж в храстите и го изоставил.
Пламен Замбев разкри още, че извършителят на престъплението е на 16 години. Той е първи братовчед на приятелката на Чи. В Мировец живеят сестрата на приятелката на виетнамеца, нейната леля и още една роднина. Именно те са накарали момчето да сплаши и поступа Чи, като целта им била той да спре да живее с приятелката си и тя от своя страна да се върне в Мировец и да помага при отглеждането на добитъка. Обещали и 50 лева на момчето, за да свърши работата.
При направения следствен експеримент по време на разследването, непълнолетният престъпник показал на следователите кладенец с 30-сантиметров отвор, където бил хвърлил шината и маската. Служители приложили и новаторски методи и успели да извадят веществените доказателства. След задържането му, момчето направило и пълни самопризнания за извършеното престъпление. Станало ясно още, че 14 годишният син на приятелката на Чи е бил свидетел на побоя, но дали е участвал в него все още не е изяснено.
Спрямо подбутилките на престъплението все още не са предприети никакви мерки, каза Замбев, тъй като работата по случая продължава. Удължен до 72 часа е срокът за задържане на 16-годишното момче. Повдигнато му е обвинение по чл. 116 от Наказателния кодекс за убийство с особена жестокост и по особено мъчителен начин за убития.
„Жалкото е, че докато работихме по случая, не видях някой да съжалява за нещо. Станало е убийство, а държанието им е все едно кучето на съседа е починало от старост. Това е. Напоследък се наблюдава липса на всякакви ценности в тези хора", каза Замбев. Неговите думи подкрепи и началникът на ОД на МВР Георги Николов: „Тези хора живеят в такава среда, че насилието, побоят, за тях е нещо нормално. Едни други се бият, бият жените си, бият децата си. Така живеят, че това насилие, за тях е нормален начин на съществуване"