151 са потенциално опасните дървета в „Кьошковете
151 са потенциално опасните дървета в „Кьошковете / netinfo

Комисия, назначена от кмета на Шумен Красимир Костов определи 151 от дърветата в района на парк „Кьошковете" за потенциално опасни. Те трябва да бъдат премахнати, предлага комисията с председател инж. Елка Димитрова от община Шумен и членове представители на ПП „Шуменско плато", Държавно горско стопанство, „ОП „Стопанска и охранителна дейност", лицензиран лесовъд. Повредените и потенциално опасни дървета са маркирани с контролна горска марка № 2092 и жълта и синя боя. За предвидените за премахване дървета ще бъде изготвен инвентаризационен опис за санитарно почистване.

Комисията предлага още да се почистят сухите клони в короните на дърветата по цялата пешеходна алейна мрежа в парк „Кьошковете".

В края на миналата седмица комисията извърши оглед на терена по главната алея в парка от фонтана до бившите постройки на ресторант „Лъвчето", северно и западно около детската площадка, около водното огледало и край всички съоръжения за почивка. Оглед е направен и  северно и южно по екопътеката, където стана инцидентът, при който две годишно дете почина, а младеж беше тежко ранен от паданало на дърво.

В момента се уточнява реда и начина на провеждане на процедурата по премахване на дърветата, както и намиране на средства за изсичането и прибирането им от горския масив.