144 безработни от Търговищка област ще бъдат ангажирани по програма „Сигурност
144 безработни от Търговищка област ще бъдат ангажирани по програма „Сигурност / Борислав Курдов, архив
144 безработни от Търговищка област ще бъдат ангажирани по програма „Сигурност"
72502
144 безработни от Търговищка област ще бъдат ангажирани по програма „Сигурност"
  • 144 безработни от Търговищка област ще бъдат ангажирани по програма „Сигурност"

144 безработни от Търговищка област ще бъдат ангажирани по Национална програма „Сигурност". Броят е определен от Агенцията по заетостта, след като от общините са подали заявки за близо 4 пъти повече хора. Квотата е на база безработицата в регионите и нуждата от осигуряване на допълнителни мерки за охрана на обществения ред.
След разговори с представителите на Общинските управи и ОДМВР в Търговище Областният управител Емел Расимова разпредели отпуснатите квоти за областта по населени места в общините. Критериите са нивата на безработица и села с концентрация на кражби и нарушения на обществения ред.
За населени места от община Търговище се осигуряват 40 бройки за длъжността „Пазач". За общините Попово и Омуртаг те са по 34. В Антоново заетост по програмата ще получат 26 безработни, разпределени в различни населени места. В община Опака ще има 10 места по програмата.
Областният управител предостави на Дирекциите „Бюро по труда" списъците на селата и общински центрове, където ще бъдат назначени хора по програмата, за да се уточни колко и какви безработни има във всяко, както и да се направи подбор на тези, които отговарят на условията. Изискванията към ангажираните са да имат поне основно образование. Кандидатите трябва да са регистрирани като безработни, да са физически здрави и да нямат психични заболявания. Те не трябва да са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, да не са привлечени като обвиняеми и др. Предимство ще имат безработни лица, които имат опит в полицейска, охранителна или военна дейност. Няма възрастови ограничения. Изготвените списъци от „Бюрата по труда" ще бъдат предадени на полицията за проверка на всяко име.
Очакванията са одобрените лица да бъдат назначени на работа в началото на месец юни. Те ще бъдат ангажирани за срок до 8 месеца срещу минимална работна заплата (340лв.), всички полагащи се осигуровки и възнаграждения по Кодекса на труда и нормативните актове. Техен работодател ще бъде областният управител.
Ще припомним, че националната програма за заетост в общините на Република България цели намаляване на равнището на безработица, посредством включването на безработни лица в общополезни дейности по опазване на обществения ред. Ограничаване на безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности по опазване на обществения ред в населени места с високо равнище на безработица. Непосредствените цели са: осигуряване на трудови доходи на безработни лица; подобряване на сигурността и опазване на обществения ред във включените общини. В резултат от реализацията на дейностите по програмата се очаква да бъде осигурена заетост на трайно безработни за срок до 8 месеца на 5000 безработни лица във включените общини в цялата страна.