14-години затвор за изнасилвача от Риш
14-години затвор за изнасилвача от Риш / netinfo

14-години затвор за изнасилвача от Риш постанови състав на Шуменски окръжен съд. Наказанието следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Магистратите признаха 26-годишният Гюнай Хасанов за виновен, за това, че през ноември миналата година е изнасилил и ограбил 73-годишна жена от родното си село Риш. Престъплението той извърши, докато бе пуснат в отпуск, поради заболяване от затвора, където изтърпяваше присъда за друго изнасилване на възрастна жена.

След като чу присъдата си Хасанов запази мълчание, а адвокатът му заяви, че предстои да преценят дали ще обжалват наложеното наказание. От прокуратурата бяха удовлетворени от присъдата и подчертаха, че извършеното престъпление е доказано по безспорен начин.

Съдът постанови още Хасанов да заплати 10 000 лв. обезщетение за нанесени нематериални щети на жертвата си, както да покрие и разноските по делото. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Варна.

До задържането на Гюнай Хасанов се стигна, след като през ноември миналата година, след извършване на престъплението той избяга и се укрива в продължение на дни в горите и планината около Риш. В акцията тогава участваха над 50 полицаи, а издирването му тогава бе затруднено от родителите на Гюнай, които му помагаха, осигурявайки му информация, храна и дрехи. Пред съдебната зала днес бащата на Гюнай заяви, че му е помагал, защото е негови син и допълни, че според него Гюнай е невинен.