13 членове на СИК поискали да бъдат заменени за балотажа
13 членове на СИК поискали да бъдат заменени за балотажа / Дарик-Шумен, архив

Официално са подадени искания за замяна на 13 членове на секционни избирателни комисии, обяви по-рано днес зам.-председателят на ОИК / Общинска избирателна комисия/ в Шумен Ивайло Йорданов.

„Моята информация е, че ще има и други партии, които ще подадат заявления за замяна. Нашите притеснения са да не се наложи тези замени да се правят в последният момент по начин, който да възпрепятства изборния процес", обясни още Йорданов.

По думите му, натовареността в изборната нощ е демотивирала някои от хората да продължат участието си като членове на СИК /секционни избирателни комисии/. „Тези, които отказват да продължат е редно да бъдат заменени своевременно. Ние правим всичко възможно замените да станат по възможно най-бързия начин. В момента, в който бъде подадено заявлението за замяна, ние започваме да я подготвяме документално и връчваме удостоверенията", допълни Йорданов.

Председателят на комисията Гергана Великова допълни, че има предложение за допълнително заплащане за онези членове на комисиите, които са носили и предавали документацията в ОИК, но окончателното решение го взема ЦИК. „Централната избирателна комисия е тази, която определя възнагражденията на СИК И ОИК", обясни още Великова.