1100 деца от Търговище са включени в проекта „Училищен плод”
1100 деца от Търговище са включени в проекта „Училищен плод” / DarikNews.bg, архив

Близо 1100 деца от девет училища и детски градини в Търговищка област ще бъдат включени в проекта „Училищен плод”. По този начин те всеки ден ще получават свежи плодове и зеленчуци, уточни Милка Ангелова, директор на Областната дирекция на фонд „Земеделие” в града.

За трета поредна година проектът ще се реализира на територията на страната. В национален мащаб от него ще се възползват близо 320 000 деца – ученици от първи до четвърти клас, както и такива, които посещават предучилищни групи.

Главната цел на проекта е да се преодолее проблемът със затлъстяването у подрастващите. Статистиката сочи, че у нас 14 на сто от децата имат наднормено тегло, а между 6 и 7 % са малчуганите, които страдат от затръстяване. Според Ангелова, консумацията на 400 грама плодове и/или зеленчуци е превантивна мярка в тази насока.

Друга задача на проекта „Училищен плод” е чрез консумацията на свежи плодове и зеленчуци да се формират здравословни хранителни навици у подрастващите. „Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за намаляване на разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене на децата”, убедена е Милка Ангелова.