11 проекта, спечелени от община Шумен
11 проекта, спечелени от община Шумен / netinfo

Община Шумен спечели всичките 11 проекта, с които кандидатства за финансиране по програмата “За чиста околна среда” на МОСВ.

Проектите, които са разработени от експерти на Дирекция „Евроинтеграция и ПДОС”, са на обща стойност близо 40 хиляди лева и включват дворовете на учебните и детските заведения на: ЕСПУ “В. Левски”, СОУ “Сава Доброплодни”, СОУ “Тр. Симеонов”, СОУ “Йоан Екзарх Български”, ЦДГ №5 “Латинка” и ЦДГ №30 “Космонавт”, както и кв. “Тракия” и селата Илия Р. Блъсков, Салманово, Мараш и Царев брод.

Дейностите по проектите предвиждат почистване и озеленяване на замърсени площи, създаване на зони за отдих с градински пейки и поставяне на кошчета, както и изграждането на площадки с контейнери за разделно събиране на отпадъци, като всеки един е предназначен за определен вид отпадък – батерии, лекарства, опаковки от препарати за почистване, както и за хартия пластмаса и метали. По детските площадки допълнително ще бъдат поставени кошчета, пейки и ще се извърши озеленяване.

Очаква се договорите за финансиране на проектите да бъдат подписани до края на тази година, а дейностите, свързани с реализацията им да стартират през май 2007г.

До момента община Шумен с успех е реализирала четири подобни проекта- два в Шумен, по един в селата Дибич и Мадара.