11 дни след потопа: Започват сватбите в Цар Калоян
11 дни след потопа: Започват сватбите в Цар Калоян / netinfo

Първото сватбено тържество след наводнението ще се проведе днес в Цар Калоян. Според местна традиция сватбите продължават три дни, заради бедственото положение в общината обаче тази ще е само един ден – обясни кметът Ахмед Ахмедов.

Близо 100 гости са поканили родителите на първата двойка, която ще стане семейство след бедствието, застигнало Цар Калоян на 6 август. 20-годишната Ава Карасюлейман и 25-годишният Мустафа Бейти ще се подпишат в общината, тържеството ще е пред дома на младоженеца, който живее в една от пострадалите от наводнението къщи. Заради бедственото положение сватбата няма да продължи три дни, както изискват местните традиции, ще е само днес.

На единадесетия ден след наводнението в Цар Калоян продължава работата по дезинфекцията на домовете и разчистването на тинята и боклука. В тези дейности на пострадалите помагат 100 войника, пристигнали по разпореждане на премиера Сергей Станишев след неговото посещение в бедстващия град.

Според решение на Кризисния щаб Цар Калоян остава в бедствено положение до 20 август, когато ще се навършат две седмици от наводнението. Миналия понеделник след висока приливна вълна се удавиха осем жители на града, съборени бяха 29 къщи, още 180 са пострадали. Електричеството в града с население 4200 души вече е възстановено, водата от чешмите обаче все още не е годна за пиене, което бе основният мотив за удължаване на срока на бедственото положение. Причините за наводнението се разследват от Разградска Окръжна прокуратура.