11-членна временна комисия ще решава проблема с план-сметката за чистотата
11-членна временна комисия ще решава проблема с план-сметката за чистотата / Дарик Шумен

11-членна временна комисия ще решава проблема с план-сметката за чистотата на община Шумен, решиха на днешната сесия общинските съветници. От местния парламент в нея ще бъдат включени Христо Дечев от ГЕРБ, Васил Тодоров от „Демократи за десетия град", Стоян Весков от „Атака", Генчо Гатев от БСП и Сюлейман Бакиев от ДПС. Администрация  ще представляват Росица Антонова и Виктория Петрова. По предложение на Иван Капралов в комисията ще бъдат включени още селските кметове Дария Георгиева /с. Дибич/ и Стефан Живков /с. Царев брод/. Концесионерът ще бъде представляван от Живко Прашанов и Стоянка Великова.

Временната комисия ще има за задача да проучи и предложи на общинския съвет реални обеми на услугите, извършвани от Титан БКС. Ще трябва също да предложи на общинския съвет план - сметка за разходи за битови отпадъци за 2012 г. Комисията ще има задължението да представи и доклад с конкретни цифри до приемането на бюджета на общината на извънредната сесия на местния парламент, която ще е през февруари.

Според разчетите дотук с близо 1 млн. лева повече ще струва събирането и извозването на сметта според новата план-сметка, предложена от администрацията. Общо необходимите средства за чистенето на града са над 6 090 000 лв. "Титан" ще получи с около 650 000 лв. повече спрямо 2011 г. Завишението е обосновано с увеличението на минималната работна заплата и с поскъпването на горивата, които са сред основните разходи за фирмата.