100 деца от Русе и Шумен ще изнесат коледни концерти в двата града
100 деца от Русе и Шумен ще изнесат коледни концерти в двата града / Димитър Михов

Около 100 деца от Шумен и Русе ще пеят заедно в коледен концерт в двата областни града. Това съобщават от хор „Бодра песен".

За поредна година Общинския детски център за култура и изкуство в Русе организира коледни концерти с домакин детско-девически хор „Дунавски вълни" и гостуващи хорове от страната и чужбина. Тази година покана за участие в традиционния коледен фестивал, получи и детски хор „Бодра песен" при Общинския детски комплекс в Шумен.

Дългогодишните творчески контакти между детско-девически хор „Дунавски вълни" с диригент Весела Тодорова и детски хор „Бодра песен" с диригент Деница Узунова са в основата на реализирането на съвместния хоров проект. Двата хора се събират за съвместно музициране, като първо ще изнесат коледен концерт на 18 декември от 18.30 в зала „Европа" на Доходно здание в Русе и на 21 декември от 18.30 в зала „Общината" в Шумен.

Децата от двата хора ще представят едни от най-хубавите и популярни детски коледни и новогодишни песни от български и чужди композитори - Добри Христов, Тодор Попов, Петър Льондев, Александър Текелиев, Христо Недялков и др. Ще прозвучат популярни музикални творби от Качини, Букстехуде, Хендел, Мери Лин Лайтфуут и др.

Концертните състави на двата хора ще изпълнят заедно хор из кантата на В. А. Моцарт „Musica beglite". Клавирният съпровод ще бъде на Весела Стоянова от Русе и Жанета Кацарова от Шумен. Хормайстор на хор „Бодра песен" е Анна Панчева.