10 медала от Спешъл олимпикс са спечелили от Дома в Лозево
10 медала от Спешъл олимпикс са спечелили от Дома в Лозево / Юлия Христова
10 медала са спечелили представителите на Дом за възрастни с умерена умствена изостаналост с. Лозево по време на летните игри на „Спешъл олимпикс” в София. 4 златни, 3 сребърни и 3 бронзови медала е равносметката от участието на момчетата от дома. Медалите са спечелени в  дисциплините плуване, лека атлетика и баскетбол. На последното си участие през 2006 г. са били спечелили 1 златен и 1 сребърен медала. Това каза на пресконференция днес една от треньорките на медалистите Биляна Христова. Тя изказа и благодарност към община Шумен и сдружение „Сияйна зора”, които са оказали помощ в подготовката на състезателите и участието в игрите.

Състезанията са били с международно участие от 7 страни, като нашите представители са завършили на първо място в неофициалното класиране по брой спечелени медали. „Спешъл олимпикс” е организация с 50 годишна история, а в България активно работи от 10 години, каза още Биляна Христова.

Десислав Вълканов от сдружение „Сияйна зора” съобщи, че в събота на 11 октомври в спортна зала „Младост” предстои да се проведе спортно състезание. То е организирано с подкрепата на община Шумен и е под надслов „Да протегнем ръка за надежда”. Участие в него ще вземат представители на Помощното училище в града, Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания и Дома в Лозево. Началото на състезанието е в 09:00 часа, а входът е свободен.