1-во приемно семейство в Шуменско
1-во приемно семейство в Шуменско / netinfo

Първото примено семейство в Шуменска област е от гр. Каспичан, това съобщиха от Дирекция "Социално подпомагане". То е взело, за срок от 1 година, 4-годишно дете. От службата припомниха, че общия брой на приемните семесйтва в страната е само 17. За сега интереса към приемната грижа в областта е много слаб, тъй като критериите за избор са трудно изпълними.

По данни на Съвета за осиновяване към "Социално подпомагане" общо 13 деца са били осиновени в Шуменско, през изминалите 6 месеца на годината. 10 от български граждани и 3 от чуждестранни такива. Общият брой на чакащите за осиновяване деца е 80, а на чакащите за осиновяване семейства е 722.

При отчета за първото полугодие на 2006г. бе съобщено, че броя на социално подпомаганите лица и семейства в Шуменска област е 9033 (4,1%). Това са безработни лица или хора, които живеят под социалният праг. В сравнение със същия период на предходната година броят им е намалял с 627. От Дирекция "Социално подмогане" - Шумен отчетоха спад и на отпуснатите суми, с 144 205 лв.Сред основните причини за намалелия брой социално подпомогнати лица са увеличението на пенсиите, ръста на минималната работна заплата и по-голямата заетост през летния сезон.

През първите 6 месеца на годината са били отпуснати 127 помощи на обща стойност 4 400 лв. По-голяма част от семействата са предпочели да бъдат подпомогнати в натура, с трайни хранителни продукти.