1 031 лекарства включва новият лекарствен списък
1 031 лекарства включва новият лекарствен списък / netinfo
В сила е нов лекарствен списък напомнят от РЗОК-Търговище. Той съдържа 1031 лекарствени продукта, от които 250 са включени за първи път.

През тази година 172 продукта ще бъдат напълно платени от НЗОК, а 859 продукта – частично.

Здравната каса ще заплаща за 9 набора глюкомери и тест-ленти за тях, 8 от които са нови продукти, както и за 5 вида тест-ленти за глюкомери, отпускани до момента. Новият списък включва и 15 вида диетични храни за лечение на редки заболявания на обмяната на веществата. След прекъсване от около 2 години НЗОК отново ще заплаща 3 вида хидролизирани млека, предназначени за деца с алергия към белтъка на кравето мляко.

Медикаментът EVISTA за лечение на остеопорозата е с облекчен режим на предписване - направо на рецепта без протокол от личния лекар или специалист след консултация. Тази година е включен и продукта ZENTEL за лечение на ехинококоза. Лекарствените продукти LAMICTALL за лечение на епилепсия и FLIXOTID за лечение на бронхиална астма също са добавени.

Напълно безплатно за пациентите остава лечението на хронична бъбречна недостатъчност, хепатити, множествена склероза и безплодие при жената /инвитро/.Значимо намаление на цените за пациентите има и при продукти за лечение на хипертония, епилепсия, захарен и безвкусен диабет. Всички лекари са запознати с промените и новостите в лекарствения списък, информираха от местната здравна каса. Пациентите могат да се информират от лекарите, от РЗОК или да посетят сайта на НЗОК- www.nhif.bg