/ община Русе
Впечатляващите и провокиращи сетивата и въображението живи статуи на Театър "Маска", Букурещ, ще гостуват в Русе.

Темите ще са "Помпей", "Детски приказки" и "Стената".

Живите статуи ще бъдат представени пред главния вход на Доходно здание и пространството около Паметника на Свободата, на 26 и 27 юни от 18 до 22:00 часа.

Те са част от последното издание на Международния фестивал на „Живи статуи” в Букурещ-уникално културно събитие за Румъния и Източна Европа, построено на оригиналната концепция на водещият идеята и реализацията Михай Малаймаре и на Театър „Маска”, Букурещ под ръководството на сегашния директор Данка Ана Флореа.

Гостуването на фестивала в Русе се осъществява по проект на Сдружение „Артеа“, финансиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ в резултат на конкурса за „Местни инициативи“ за 2016 година.  

 „Наблюдаваме тенденция на очевидно увеличен обществен интерес към арт сценичните изяви. Изказът на тялото, показващо движение, изображението и музиката имат по-голям дял в живите статуи, отколкото в класическите изпълнения.

Осъзнаваме необходимостта от изяви с авангардни театрални техники, съобразени с нуждите на днешната аудитория. Театър не само се занимава с младото забързано поколение, което е с подчертано променени вече навици на възприятие, създадени от киното и телевизията, а не от книгите.

Театър „Маска” откликва на тези нужди чрез разработване на универсален невербален театрален стил т. е. форма на представления на базата на живи статуи, които предават, между две момента от общата тишина, невероятно изкуство, страст, сила, действаща техника и професионализъм“, споделят създателите.
 
община Русе