Зелена книга за пенсионните системи издава ЕК
Зелена книга за пенсионните системи издава ЕК / DarikNews

Зелена книга за пенсионните системи ще издаде Европейската комисия. В нея ще се съдържат общи препоръки и послания към правителствата на всички държави-членки на ЕС за финансово стабилизиране и модернизация на пенсионните им състеми. Това съобщи в Русе управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева.

Да се повиши с три години осигурителният стаж на работещите и в специалните ведомства предлагат от Националния осигурителен институт, стана ясно още в Русе. За служителите на специалните ведомства сега се изискват 25 години стаж, от които 16 години и осем месеца на кадрова служба. По думите на Христина Митрева предложенията са: „Новите предложения са този стаж от 25 да се увеличи на 28 години общ стаж, от които на специална служба 18 години и 6 месеца, т.е с една година и осем месеца”.

Според управителя на Националния осигурителен институт увеличаването на трудовия стаж с три години, а не на възрастта при пенсиониране среща подкрепа сред хората. В Русе Христина Митрева участва в публично обсъждане на промените в пенсионната реформа.