Товарен автомобил с турска регистрация самокатастрофира на "Дунав мост" при Русе рано сутринта в сряда. Камионът се е движел с превишена скорост, което е предизвикало дефект на една от фугите по моста. Така се е стигнало и до пробиване и откъсване на резервоара от товарния автомобил и съответно разливане на гориво.

БГНЕС

При катастрофата камионът е блокирал напълно движението и в двете посоки – както към Румъния, така и към България. Областно пътно управление Русе предприе незабавни действия за възстановяване на движението по Дунав мост. Рано тази сутрин тежкотоварен камион аварира на съоръжението преди табелата за Румъния, усука се и блокира трафика и в двете посоки. По данни от тахографа на превозното средство, с турска регистрация, шофьорът е карал по моста с 68 км/ч при ограничение на скоростта до 40 км/ч., съобщиха от АПИ.

Затварят главен булевард в София заради пропаднало платно (СНИМКИ)

При пътния инцидент са повредени част от ограничителните системи и парапетите на моста.

Предприети са действия за изтегляне и премахване на пътното превозно средство, за да може да се възстанови движението колкото се може по-бързо. В една лента в момента започва пропускането на леките автомобили, за да се изтегли образувалата се колона от автомобили в град Русе, а след това поетапно ще започне пропускането и на тежкотоварното движение.

БГНЕС

Незабавно ще бъдат възстановени и повредените ограничителните системи и парапетите на моста.
 

Дунав мост ТИР
АПИ

Припомняме, че през миналата седмица на 17 август бе направен авариен ремонт на дилатационната фуга на Дунав мост и за по-малко от 24 часа движението бе възстановено. В българската част съоръжението се нуждае от основен ремонт, който е залегнал в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“. Основен ремонт на моста до момента не е правен.
 

Дунав мост ТИР
АПИ

Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. До края на август АПИ ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на основния ремонт на Дунав мост въз основа на изготвения технически проект.
БГНЕС