Започват масови проверки за използване на газ
Започват масови проверки за използване на газ / снимка: sxc.hu

По инициатива на МВР започват проверки за използването на газ. Представители на няколко институции, според конкретните им компетенции, ще вземат участие в проверките. Контролните органи  взеха решение от утре  да започнат съвместни проверки в обектите, в които се извършват дейности, свързани със зареждане, търговия, технически прегледи и монтаж на уреди и съоръжения за пропан-бутан и метан, както и на районите на газо-снабдителните станции, пълначни пунктове за туристически бутилки, пунктове за годишни технически прегледи, стоянки за таксита, МПС, фирмени съоръжения и др.

Предвижда се при констатиране на нарушения на правилата и нормите за безопасност при съхранение, търговия и използване на уреди и съоръжения, работещи с посочените газове, да се предприемат административно-наказателни и принудителни мерки. 

По данни от статистиката на МВР за периода от 1 януари 2009 г. до 31 1нуари.2010 г., в страната са възникнали 305 произшествия с газови уреди и съоръжения, при които са загинали 1 гражданин и са пострадали 42 граждани. Статистиката показва, че в 42 случая причините за възникналите инцидентите е в следствие на техническа неизправност на газови уреди и съоръжения.