Започва Забавното лятно четене
Започва Забавното лятно четене / Дарик Русе, архив

 

Днес ще бъде поставено началото на Втората национална кампания „Забавното лятно четене”. В 15:30 ч., във фоайето на Русенската библиотека ще бъдат представени посланиците на детското четене в Русе, както и начина по който се попълва онлайн читателски дневник. За втора поредна година кампанията ще се проведе през месеците на лятна ваканция на учениците (15 юни – 15 септември 2012 г.) и ще обхване цялата страна.

Чрез онлайн читателския дневник в края на ваканцията ще могат да се определят най-четящият град, най-четящото училище и  най-четената детска книга за Лято 2012. Гости на събитието в Русе ще бъдат г-жа Жюстин Томс -  главен редактор на популярния български детски портал Az-deteto.bg и представители на Столична библиотека. Посланици на детското четене в Русе ще бъдат русенски писатели, издатели, преводачи и ученици от  Театралното студио при СОУ „Христо Ботев“, с ръководител Светлозара Попова. Ще присъства и председателят на УС на “Обществен фонд – Русе” - Валентин Борисов, с чието съдействие бе проведена дарителската кампания “Децата на Русе за Библиотеката”.

За Забавното лятно четене:

Инициативата стартира на 1 юни 2011 и първият й етап продължи до 15 септември 2011 г. Резултатите показаха, че най-четящият град през лято 2011 г. е София, с много малка разлика след него бяха Варна и Русе.

И през тази година целта на кампанията е стимулиране на децата към четене, като по забавен и интересен за тях начин ще се обучават да попълват онлайн читателски дневник.

На децата ще бъдат предоставени списъци с книгите – задължителна литература за четене от 1 до 7 клас и допълнително препоръчани книги. За да е сигурно, че са прочели книгата, когато я маркират в читателския дневник, ще трябва да отговорят на въпрос съдържанието на книгата.