Започва второто издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“
Започва второто издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“ / снимка:Община Русе, архив

Дружеството на журналистите - Русе към Съюза на българските журналисти в партньорство с ОП „Русе арт“- Клуб на дейците на културата и звено „Туризъм“ обявяват второто издание на фотоконкурса „Запази духа на Русе“. Той се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе- град на свободния дух“.

Право на участие в конкурса, както и през 2014 година, имат професионалисти и любители, без ограничения във възрастта. Желаещите да премерят творческите си умения трябва да изпратят до 5 снимки (минимум 2000 пиксела по дългата страна) до 31 август 2015 г. на електронен адрес foto_kdk@abv.bg.

Изискванията са снимките да са авторски, да предлагат оригинален творчески поглед към образа на Русе, да не са допълнително обработвани със специализиран софтуер.  Допустимите корекции са: crop, levels, color balance, sharpen, unsharp maskc.  Творбите трябва да имат заглавия и да са придружени от визитка на автора ( не повече от 15 компютърни реда), в която задължително да е посочен телефон за връзка.

Авторските права на участниците и на наградените творби се предоставят на организаторите. Снимките остават във фонда на фондация „Русе – град на свободния дух“ и ще се използват с некомерсиална цел за популяризиране на Русе.

Журито ще се председателства от известния актьор и фотограф Симеон Лютаков, който е един от посланиците на родния си град Русе. Журито ще направи предварителна селекция на творбите и от номинираните ще определи първа, втора и трета награди.  То ще следи за оригиналния поглед към темата и за качеството на снимките.  Всички номинирани фотоси ще бъдат качени на сайта на фондация „Русе – град на свободния дух“  до 15 септември 2015 г.  От 15 до 30 септември ще е възможно онлайн гласуване за награда на публиката. Ще я получи снимката, която събере най-много гласове.

На 1 октомври ще бъде открита изложба с номинираните творби и тогава ще бъдат официално обявени наградите.  Наградният фонд е 1500 лева. Победителят в конкурса ще получи шанса да се представи пред русенската публика със самостоятелна изложба в Доходното здание. Организаторите предвиждат и допълнителни награди – на Съюза на българските журналисти и на звено „Туризъм“ към Общината.

В рамките на събитието председателят на журито Симеон Лютаков ще подреди самостоятелна изложба в Доходното здание. Той ще води  и еднодневно фотоателие, в което ще участват млади любители на фотографията от Младежкия дом-Русе.

 

През миналата година фотоконкурсът „Запази духа на Русе“ се проведе за първи път с успех.  Водено от желанието събитието да се превърне в традиция, Дружеството на русенските журналисти към СБЖ отново кандидатства с проекта си за финансиране пред Общинска фондация „Русе- град на свободния дух“. Целта е да провокира професионалистите и любителите фотографи да отразят в снимки своето разбиране за духа на Русе и за свободата , независимо от техните проявления. Амбицията е конкурсът да стимулира творческите изяви в областта на фотографското изкуство, както да популяризира и да рекламира Русе.