Започва укрепване на свлачището по бул. Придунавски
Започва укрепване на свлачището по бул. Придунавски / Община Русе

В началото на следващата година ще започне укрепването на свлачището по бул. „Придунавски”. Това съобщи Спасимир Димитров-ръководител на проекта, който ще се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие”. За проблема се разбра в края на 2007 година, когато в резултат на свлачищните процеси камион пропадна в дупка по булеварда.

Проектът вече е одобрен, очаква се през декември да бъде възложена обществената поръчка, после и строителният надзор. Общата стойност е 1 033 906 лева, като 999 000 са безвъзмездна помощ по програмата, а 34 000 лв. са собствен принос на общината. Като първа стъпка ще се почисти ската край булеварда в отсечката между улиците „Епископ Босилков” и „Княжеска”, след това ще се запълнят трите неизползваеми галерии в основата на ската, а после ще започне и изграждане на бетонна подпорна стена, която ще бъде висока 4 метра и дълга 115 метра. Накрая скатът ще бъде терасиран и озеленен. Със запълването на галериите ще се избегне опасността за сградите, които се намират в района.

Предвижда се обектът да бъде готов до края на 2010 година, съобщи Спасимир Димитров. Според него няма опасност от свлачищни процеси по продължение на ската до х-л „Рига”, тъй като в този участък няма такъв тип подземни галерии, които са в основата на проблема. Въпреки това районът се наблюдава и изследва.