Започва раздаване на хранителни продукти за бедни

Започва раздаване на хранителни продукти за бедни
Започва раздаване на хранителни продукти за бедни / Дарик Русе, Искра Георгиева

 

От 10 септември започва раздаване на хранителни помощи за социално слаби, съобщиха областният управител Стефко Бурджиев и председателят на областния съвет на БЧК д-р Руденко Йорданов. Хранителните продукти се отпускат за най-нуждаещите се в цялата страна по програма „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС на социално слаби лица от общността”.

В България акцията се провежда за пета година, като за 2012-та отпуснатите средства са 21 млн. евро. С тях ще бъдат формирани пакети от хранителни продукти от по 71 кг. всеки, които ще бъдат раздадени на два транша. Те ще включват брашно, спагети, вафли, бисквити, нишесте, захар, ориз, боб, макарони, кафе, мед. Първият транш ще се разпределя от 10 септември до 2 октомври, като тогава ще бъдат раздадени пакети от по 12 кг., тъй като все още не са приключили обществените поръчки за всички хранителни продукти.

Общо 8534 човека от русенска област ще се възползват от програмата, броят им е с около 1000 повече от миналата година. Списъците са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, а опитът сочи, че около 80% от хората усвояват помощите. Останалите нераздадени пакети ще бъдат дадени на различни социални институции. Във всичките 8 общини на русенска област ще бъдат разкрити временни пунктове, където ще се раздават помощите.

За Русе това ще бъде територията на Хлебозавода на ул. „Потсдам” 1.

За Борово пунктът е на ул. „1 май” 2

За Бяла – на ул. Кольо Фичето” 4 /складова база/

За Вятово – на ул. „Иван Вазов” 7

За Две могили – на ул. „Кирил и Методий” 17 /предприятие "Обществено хранене"/

За Иваново – на ул. „Митко Палаузов” 1А

За Сливо поле-в с. Бабово, ул. „Марин Павлов” 12

За Ценово- на ул. „Цар Освободител” 72