Започва фестивалът Българската Европа
Започва фестивалът Българската Европа / netinfo
Петото издание на фестивала за телевизионни и радио програми за европейския път на България “Българската Европа” започва от днес в Русе. По време на фестивала, който продължава до 15 ноември, ще се срещат около 250 представители на електронните медии в България.

Конкурсната програма е в 11 категории. Участват 103 програми на 26 телевизии, радиостанции и независими продуценти от страната. Дарик радио – Русе участва с четири репортажа в тазгодишното издание на фестивала.

Фотоконкурс провокира вниманието към защитата на правата на интелектуалната собственост в областта на медиите. Дискусионни форуми с международно участие събират експерти за мнения по важни теми от дневния ред на българското общество и медии.

Втора годишна кръгла маса предизвиква разисквания за интелектуалната собственост и медиите – европейски практики и американски опит. Трето поред уникално медийно проучване и проучване на общественото мнение показва акцентите в публичното пространство за България и нейния европейски път. Презентации фокусират вниманието върху проблеми на околната среда, разследващата журналистика, етническото многообразие. За пръв път в програмата на фестивала участват румънски разследващи журналисти.

Огранизатор на фестивала е сдружение “Европейски пространства”. Събитието се провежда с подкрепата на Комуникационна стратегия на Република България за Европейския съюз, Община Русе, Министерство на културата.