Закриват селските сметища в Силистренско
Закриват селските сметища в Силистренско / netinfo

Подготвят се работни проекти за закриване на 27 сметищни площадки в 18 села на Силистренската община, съобщиха от общинската дирекция „Устройство на територията”. Проектите трябва да бъдат утвърдени от Регионалната инспекция по околна среда и води в Русе и след това да бъде избрана фирма- изпълнител. До тогава трябва да бъде решен и проблемът с контейнерите тип „бобър” за селата, се надява заместник-кметът Веселин Андреев.

За закупуването на 310 контейнера общината е кандидатствала още преди година за кредит от 410 000 лв. пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Но въпросът все още не е решен. Засега са закупени само 75 нови контейнера. Те ще заменят 4-кубиковите на места, за да бъде подобрена организацията по събирането и извозването на битовите отпадъци от най-големите села в общината.

Само Алфатарската и Силистренската общини от цялата област засега извозват битовите си отпадъци на Регионалното депо край Силистра извън договора със Столична община за приемане на 180 000 тона софийски отпадъци. „До този момент нямаме никакви писмени указания или заповеди, които да ни задължават да приемаме отпадък от други области”, заяви заместник-кметът по устройство на територията Веселин Андреев.

Kметът Иво Андонов, който участва вчера в Управителен съвет на Националното сдружение на общините съобщи, че проблемите на местните власти, включително и за сметищата, ще бъдат обобщени и представени на новия кабинет след сформирането му. Сдружението ще настоява и за законодателни промени във връзка с увеличаване на местните приходи в общините, за да бъде избегнато натоварването на населението с по-високи местни такси, сред които е такса „смет”.