Задържаха полицай и четирима мъже с наркотици
Задържаха полицай и четирима мъже с наркотици / Thinkstock/Getty Images

В хода на спецоперация, реализирана на територията на Русе, са задържани четирима мъже за притежание на наркотици и полицейски служител за съпричастност към престъпната дейност. Действията са реализирани под наблюдението на Окръжна прокуратура – Русе, съобщават от МВР.

Операцията, започнала вчера, е проведена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Русе и  криминалисти на Първо и Второ РУ, под наблюдението на прокуратурата. В процеса на работа се е включил и екип на „Вътрешна сигурност“ – МВР.  Минути след полунощ вчера на главен път Русе-София бил спрян за проверка лек автомобил "Мерцедес" с русенска регистрация, управляван от М.И. /34 г./.  При извършеното претърсване в автомобила са открити и иззети около 500 г марихуана, електронна везна и сума от над 3000 лв. В процеса на  процесуално-следствените действия в дома на русенеца се намерени и иззети около 120 грама марихуана, таблетки екстази, газови пистолети и патрони. В хода на операцията криминалистите са установили още двама русенци, съпричастни към разпространение на наркотици - П.М./32 г./ и И.М. /31 г./. При претърсване в жилищата им, служителите на реда открили и иззели още наркотични вещества – общо над 200 г марихуана, таблетки екстази, амфетамин, както и електронни везни. В рамките на провежданата операция, на 15 декември около 13:30 часа, служители на Второ РУ извършили проверка на лек автомобил "Тойота" с русенска регистрация. Колата, шофирана от М.И. /35г./, била спряна на ул. „Иван Ведър“ в Русе. При инспекцията в превозното средство са установени над 200 грама амфетамин и 3 грама хероин. Случаят е документиран от разследващ полицай и срещу мъжа е образувано бързо производство срещу 35-годишния мъж. В процеса на работа е установена и съпричастност на полицейски служител от Първо РУ – Русе към престъпната дейност. По първоначални данни, като служител, той е придобил и предоставил информация за подготвяна реализация и задържане на лица, занимаващи се с наркоразпространение в града. Тази информация представлява държавна тайна, по смисъла на закона. Във връзка с установената съпричастност в разследването са се включили и служители на „Вътрешна сигурност“ – МВР. С постановление на Окръжна прокуратура – Русе разследването по делото е възложено на следовател от ОСлО – Русе.

Окръжният съд в Русе наложи мерки за неотклонение "задържане под стража" на полицая и на четиримата обвиняеми за разпространение на наркотици.