Зачестяват сигналите за змии в града и региона
Зачестяват сигналите за змии в града и региона / netinfo
Зачестяват сигналите за влечуги в градските зони и околностите на Русе, съобщават от РИОСВ-Русе. Последният е от вчера, за наличие на змии в района на Подстанция-Образцов Чифлик. В момента на проверката не са намерени живи екземпляри. Предполага се, че змиите са от вида смок-синурник (голям смок-стрелец). Теренът е добре поддържан, почистен от храсти и с ниско косена трева.

Експертите на екоинспекцията призовават гражданите към повишено внимание за влечуги през летния сезон. В момента те са активни и могат да бъдат забелязани на открито или в рядко обитаеми помещения. Животните не са агресивни, ако не бъдат обезпокоявани.

Основна храна за тези видове са гризачите, малките птици или гущерите. Препочъчително е поддържането и честото косене на тревистата растителност в междублоковите пространства и градините. В случаите на среща с влечуго, гражданите не трябва да го закачат или убиват, а да информират инспекцията.

На територията, контролирана от РИОСВ – Русе се срещат 19 вида влечуги, от които само няколко вида змии. Това са смок - стрелец и смок - мишкар, няколко вида водни змии (сива и обикновена) и медянка. Те са защитени от Закона за биолгичното разноообразие и посегателството върху тях се наказва със сериозни глоби.