Юридическият факултет празнува 20 години от създаването си
Юридическият факултет празнува 20 години от създаването си / Дарик Русе, архив

Русенският Юридически факултет празнува 20 години от създаването си. Юбилеят се отбелязва с тържествено събрание. Очаква се в празника да се включат народни представители, Омбудсманът на България Константин Пенчев и главният секретар на Висшия адвокатски съвет Валентин Бенатов, областният управител Стефко Бурджиев и кметът Пламен Стоилов.

Поканени са също ръководителите на правозащитните и правораздавателните институции в Русе - председателят на Окръжния съд Дарина Алексиева, окръжният прокурор Огнян Басарболиев, председателят на Административния съд Елга Цонева, председателят на Русенската адвокатска колегия Георги Янков, директорът на Областна дирекция на МВР-Русе Светослав Първанов. През юни тази година факултетът изпрати юбилейния си Випуск 2012 от 94 дипломирани юристи.

Основан през 1992 г., русенският Юридически факултет обучава по регулираната магистърска специалност „Право“ и по акредитирани научни специалности в областта на правните науки за образователната и научна степен „доктор“. Той е първата българска академична структура, приета в Европейската асоциация на юридическите факултети (ELFA). От 1999 г. със съдействието на Американската асоциация на юристите факултетът въвежда и една от най-съвременните форми на обучение на бъдещите юристи – клиничното обучение.

За работа в двете правни клиники – по Семейно и наследствено право; и по Административно право и процес, студентите се подбират с конкурс. Клиниките осигуряват безплатна юридическа помощ на деца и социално слаби граждани. Поради големия интерес към тях освен двете приемни в Русенския университет и в Община Русе, от 2005 г. клиниките имат приемна и в Община Бяла.

Факултетът работи в сътрудничество с университети в Германия, Румъния, Гърция, Полша, Чехия, Словения, Испания, Италия, Русия и Украйна. От основаването си до днес той е дал на региона и страната близо 1700 квалифицирани юристи.