Възстановяват силистренския театър
Възстановяват силистренския театър / netinfo

Ръководството на община Силистра предприе действия за възстановяване на Драматичен театър „Сава Доброплодни”, съобщи по време на традиционната месечна среща с медиите днес кметът д-р Юлиян Найденов.

Решението е взето след поредица от разговори и срещи със заместник-министъра на културата Митко Димитров, с общински съветници, представители на театралните среди в Силистра и с директора на Театрално-продуцентския център (ТПЦ) „Йордан Йовков” в Добрич Иван Мандев.

„Нашето желание е да бъдем отделени и да станем Държавен репертоарен театър с 22 щата”, поясни кметът. За целта е подготвена докладна записка, с която се търси одобрението на общинския съвет за предложението, което ще бъде внесено в Министерството на културата. Предвидена е и предварителна среща с министър Вежди Рашидов. Целта е той да бъде запознат с позицията на общинското ръководство и на над 3 500-те силистренци, включили се в протестната подписка срещу закриването на Драматичен театър „Сава Доброплодни”.

След като бъде определена финансовата рамка за издръжка на театъра, ще стане ясен делът на общината, поясни заместник-кметът Денка Михайлова.