Всеки четвърти пита: „Колко струва?”
Всеки четвърти пита: „Колко струва?” / netinfo

Именитите социолози в България вече имат сериозен конкурент в лицето на един нестандартен душеприказчик : Дървото на желанията на ОДС в Русе. Вече трети ден интересът към него расте и в короната му се забождат най-малко по 100 нови послания.  Тяхната повторяемост  формира групи желания, идеи и препоръки, които дефинират и степенуват проблемите на русенските граждани. Лесно се разпознават възрастовите групи и фокусът на техните копнежи. Изненада е фактът, че на дървото почти няма анонимност, а част от желанията си русенци са подписали с адрес и номер на мобилен телефон.

Младите хора в ОДС, които се грижат за дървото, обаче са смутени от факта, че най-малко една четвърт от желаещите да напишат мечтите си, първо питат „Колко струва?”, а някои деца успокояват близките си „Ще рисувам. Безплатно е!”…
Да си платиш, за да мечтаеш или да твориш с фискален бон в ръката не звучи обнадеждаващо за  свободата на духа. По този повод  ОДС в Русе смятат, че този анализ би останал скрит,  ако кампанията им не бе провокирала русенци да отворят душите си и да споделят своите грижи и мечти.

Предизборната инициатива на кандидата за кмет Борислав Българинов и кандидатите за съветници  на ОДС е толкова привлекателна, че само след няколко дни ще разполага с достатъчен брой мнения за представителна извадка на проучване по 3 основни теми. Хората се вълнуват за любовта ( преди всичко ! ), за стандарта и социалните аспекти на живеенето в Русе и не на последно място – за  общуването, отношенията и добротата между хората.  Дървото на желанията в Русе може да се  окаже място за най-точно проучване на обществените нагласи , защото  е окичено с истината, видяна през стотици очи.