Връщат превантивните мерки срещу птичи грип
Връщат превантивните мерки срещу птичи грип / netinfo
Възстановяват се превантивните мерки срещу разпространение на птичи грип на територията на Силистренската община със заповед на кмета Иво Андонов. Решението е взето на заседание на общинската епизоотична комисия в края на миналата седмица, съобщи нейният секретар Галина Даскалова – ръководител на отдел за международни програми в общината.

Отново влиза в сила забраната за свободно движение на домашни птици извън личните стопанства. Фуражът за тяхното изхранване трябва да се съхранява на закрито, се нарежда в заповедта. Препоръчително е патици и гъски да се отглеждан отделно от другите видове пернати в дошашните птичарници. За спазването на забраната стопаните ще бъдат предупреждавани срещу подпис. Уведомени са и концесионерите на язовирите да не допускат домашни птици до стопанисваните от тях водоеми. Строг хигиенен и зооконтрол трябва да се упражнява в големите люпилни и птицефермите. В документа се припомня, че ако бъдат намерени трупове на мъртви диви или домашни птици, веднага трябва да бъдат уведомени ветеринарните власти.

Според специалистите, есенно-зимният сезон е рисков за разпространение на птичи грип заради температурните амплитуди и движението на диви птици. На 10 октомври европейските ветеринарни власти алармираха за съмнения за огнище на тричи грип в Германската провинция Саксония.