ВМРО-Русе разпространи декларация срещу методи на местната организация на ГЕРБ
ВМРО-Русе разпространи декларация срещу методи на местната организация на ГЕРБ / netinfo
Общинското ръководство на ВМРО-Русе разпространи днес декларация, с която изразява възмущението си от местната организация на ГЕРБ и изполваните от нея методи, определени като „фрапиращо напомнящи действителността от преди две десетилетия”.

„Обявяваме се категорично против тоталитарните похвати, с които ГЕРБ действа в общините, а именно – натиск върху хора, избрани с бюлетина, различна от тази на ГЕРБ”, пише още в документа. За пример се посочва кметът на село Волово Йордан Велев, който спечели миналогодишния местен вот с бюлетината на ВМРО-БНД. В декларацията е посочено, че той е „принуден да стане член на ГЕРБ пред заплахата, че в противен случай на кметството му няма да бъдат отпуснати средства от бюджета на Община Борово”.

От местната организация на ВМРО припомнят, че на изборите за евродепутати миналата година ГЕРБ излезе като първа политическа сила само с няколко хиляди гласа, благодарение на подкрепата на ВМРО и други десни партии. Както и, че общинският кмет на Борово от ГЕРБ е бил подкрепен на втория тур от хората на Каракачанов в Русе.

Според ВМРО, лидерът на ГЕРБ - Цветан Цветанов следва „да изясни дали е неволен съучастник в този процес или това е системна политика на партията му за отслабване на доскорошните партньори и бъдещи конкуренти в дясната част на политическият спектър”. В разпространеното до медиите писмо се посочва още, че: „самозабравянето може да доведе до поредния провал в политическото пространство – нещо, което е най-малко желано от българските граждани, искащи промяна и създаване на сериозна алтернатива на сегашното управление в България”.

Декларацията е подписана от председателя на ВМРО –Русе и общински съветник Стефан Бучаков.