ВИП гости идват за празник на Католическата църква
ВИП гости идват за празник на Католическата църква / netinfo

Католическата църква в Русе „Св. Павел от Кръста" отбелязва три юбилея тази година:
1860 г.  - Русе става мисионерска спирка за католическата общност. Същата година е построена старата църква (в днешния двор на ОУ „Л. Каравелов")
1870 - Русенската католическа общност е обявена за енория. Първи енорийски свещеник - Ипполоито Агосто
1890 -  (на 12 октомври) Благослов на първия камък на сградата на днешната католическата църква.

Честванията ще преминат под мотото -  „Твърди във вярата, милосърдни в прошката и единни в любовта". По повод празника е организирана конференция, чиято цел е да се обхване историческата обстановка в регионален и световен мащаб по време на зараждането на католическата общност в Русе. Съпътстваща инициатива е издаването на алманах, който съдържа исторически факти за създаването на католическата общност в Русе, изграждането на църквата „Св. Павел от Кръста" и богат снимков материал.

Тържественото откриване със Свята Евхаристия, ръководена от Папския Нунций, монс. Януш Болонек ще се състои от 10.00 ч. в католическата църква. Поканени да присъстват на откриването са: Н.В.П. Русенски Митрополит Неофит, монс. Петко Христов - Никополски Епископ, Божидар Йотов - кмет на Община Русе, Пламен Стоилов - областен управител на Област Русе, посланиците на Австрия, Унгария, Франция и Италия в България, потомци на арх. Валентино Делл`Антонио и скулптора Валентино Соммавилла  и делегация от община Моена (Италия).