ВиК опроверга екоминистерството
ВиК опроверга екоминистерството / DarikNews

Няма проблеми с питейната вода на Русе. Тя е чиста и годна за консумация. Това заявиха за Дарик от местното ВиК дружество. По този начин от ВиК Русе опровергаха твърденията на екоминистерството, че в Русе водата е замърсена с нитрати. Според анализ на Министерството на екологията  в 18 области на страната питейната вода е замърсена и може да навреди на здравето на хората.  В документа се посочва, че в Ямболско, Шумен, Русе и Велико Търново замърсяването с нитрати е между 2 и 5 пъти над допустимото. Информацията бе разпространена от национален ежедневник.

В отговора до Дарик се казва, че „информацията в статията е излишно генерализирана”. И още:

„Не е тайна, че в конкретни населени места и на територията на Област Русе, водоснабдявани от ВиК ООД – Русе, се появяват спорадично отклонения в качеството на водата – става въпрос основно за наличие на леко завишено съдържание на  нитрати.
При норма 50mg/l, на два пъти от началото на 2012, в Сеново, Кошов, Божичен и Иваново са измерени леко завишени стойности (58 – 65 mg/l).

В един единствен случай, по време на интензивните валежи през април, е измерено съдържание на фосфати 0,96 (при норма 0,50mg/l) в с. Дряновец.
За периода януари - май 2012 г. са изработени 246 бр. проби питейна вода по микробиологични показатели от водопроводната мрежа на "ВиК" ООД - Русе,     246 бр. проби са стандартни, т.е. 100 % стандартност по микробиологични показатели.
ВиК ООД – Русе вече е започнало дейности за елиминиране на проблемите, инвестирайки в осигуряването на алтернативни водоизточници.”