Виетнамци строят манастира Св. Димитрий Басарбовски
Виетнамци строят манастира Св. Димитрий Басарбовски / netinfo
Виетнамци участват в строителството на манастира „Свети Димитрий Басарбовски”. Строителната бригада е предоставена от „Оргахим”. Фирмата извършва различни довършителни и саниращи дейности по сгради с произведени от фирмата продукти и тази година назначи на работа повече от 20 виетнамци. Освен работна ръка дружеството предостави и почти 3 тона собствена продукция.

Виетнамските майстори извършват шпакловка, боядисване, импрегниране и лакиране на 1800 кв. м стени и тавани и на прилежащите дървени части, съобщи заместник генералният изпълнителен директор Бойко Шойлеков.

Мащабното строителство на територията на манастира започна през 2007 г. с благословията на Русенския владика Неофит. По проекти и с дарения, направени и събрани от арх. Цвети Русинов - епархийски съветник в Русенската митрополия, досега са построени камбанария, две двуетажни сгради, църква, огради, порти, възстановен е кладенеца и алеите. Преди това бяха изградени Посетителски център в една пещера, прокарани електричество, вода, нови парапети по скалната стълба и др. За да не може р. Лом да залива двора на светата обител, целият терен на манастирския комплекс е повдигнат. Лайънс клуб „Русе” започна засаждането на алея с различни красиви дървесни видове от манастира до село Басарбово.

Досега са инвестирани в брой, материали и труд над 700 000 лева от водещи русенски фирми, Дирекцията по вероизповеданията, епископ Варсануфий от Румънската патриаршия, програмата „Красива България”. За окончателното завършване са необходими още средства.