В село Айдемир гонят злото с усмивка
В село Айдемир гонят злото с усмивка / Дарик

За 39-та поредна година село Айдемир ще е домакин на „Празник на кукерите и маските", който се провежда на Сирни заговезни. тази година ще е на 02март-неделя, на площада в селото. НЧ"Родолюбие-2006" съвместно с кметство Айдемир, кметът на селото инж. Денчо Георгиев канят всички фолклорни и етнографски групи и самодейци да се включат във всеобщото " гонене на злото" и даване на прошка.

На площада на селото ще се изпълнят пародийни или сценки с хумористичен характер пресъздаващи битови обичаи, ежедневието на хората, техните страхове и радости. Осмиват се човешките недостатъци и взаимоотношения и народните вярвания според земеделския календар. В последните две години, след възстановяване на Кукерска група /високи маски/ от младежи се е утвърдило и пресъздаването на обичаите „българската селска сватба" и „заораване".

Очаква се най-младият участник да е на 3 години , а най-възрастният над 70г.
Празникът на кукерите и маските е с конкурсен характер, наградния фонд за него е осигурен от кмета на община Силистра д-р Найденов. Заявили са участие групи от гр. Шумен, и от селата Сребърна и Варненци.
Поверието гласи, че на маскен ден злото се плаши и си отива. Идва ред на прошката.