В Русе се проведе кръгла маса на тема  „Словото на любовта срещу езика на омразата“
В Русе се проведе кръгла маса на тема „Словото на любовта срещу езика на омразата“ / DarikNews

Кръгла маса на тема „Словото на любовта срещу езика на омразата“ се проведе в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Инициативата се реализира по проекта на сдружение „Артцентрик“ „Творчеството на Никола Чиприянов като част от културното наследство на Русе“, финансиран от Община Русе чрез програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата.

Модератори на събитието бяха Мая Ангелова, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, и Мира Душкова, преподавател в РУ „Ангел Кънчев“.

За отправна точка в дискусията организаторите бяха избрали думите на поета Пламен Дойнов, който казва, че въпреки привидната си нематериалност, думите могат да правят неща и – веднъж излети от езика на омразата – очертават контурите на своите бъдещи мишени.

Ученици и преподаватели от няколко русенски гимназии, които участваха в кръглата маса, споделиха своите наблюдения върху езиковите формули, с които общуваме в ежедневието.

Специален гост на събитието беше Цонка Букурова, организатор на първия екологичен граждански протест в Русе през 1987 г.

 

Участниците обсъдиха въпроси, свързани с това как общуването става част от арсенала на враждебното говорене и писане. Враждебната реч, която вилнее около нас, в медиите и в множество интернет форуми срещу личности и групи от хора, които са от различна раса или националност, изповядват религия, която не се разпознава като „наша“, превръща българския език в неговите официални и неофициални прояви в език на омразата. Специално внимание по време на дискусията беше отделено на  т. нар. хейтърски език.