Много хора от Украйна пристигат в България всеки ден. Малка част пътуват с автобуси, а други - идват с влакове от Букурещ. На ЖП гарата в Русе е създаден Център за подкрепа, който осигурява стоки от първа необходимост на украинците, съобщава NovaNews.

След паспортния контрол доброволци предоставят напитки и пакетирани храни, санитарни и хигиенни материали и играчки за децата. Дават им и информация за последващата дестинация.

Семейството на Алеся е живяло повече от седмица в бомбоубежище. По нейните думи зелен коридор няма, защото Чернигов е обграден. Мнозина като нея са взели и домашния си любимец, и двамата уплашени.

Рейхан е доброволец ежедневно и споделя, че бягащите от войната се радват, че има кой да ги посрещне и да им помогне. "Основно искат да пътуват до Варна, Бургас и София, но нямат къде да отседнат. Подаваме информация на колегите за броя им в съответните градове, за да има кой да ги посрещне и да се транспортират", казва той.

Зам.-кметът на Русе Енчо Енчев поясни, че общината е създала организация всички желаещи да останат в града и да останат обгрижени. А подкрепата е 24-часова. "Имаме списък със свободните места в хотелите, хората се транспортират, за да получат подслон", посочи той.
NOVA