/ netinfo
На 28 ноември, сряда от 18:00 ч. в Исторически музей Русе ще бъде представен фотодокументалният албум „За почест“ в две части - „Бойната слава на Русе в Сръбско-българската война 1885 г. и Балканските войни 1912-1913 г.“ и „Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската флотилия в Първата световна война 1915-1918 г.“, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война (1914–1918 г.) и осъществен с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България.

"100 артефакта от героичното време" представят в музея

Автор е Мариана Димитрова-уредник на отдел „Нова и най-нова история“ в музея. В албумите са представени над 500 фотографии и пощенски картички, документи и интересни сведения от фонда на Регионален исторически музей Русе. С богатия набор от архивни материали, изданията са насочени към разнообразна публика с различни интереси.

Те проследяват бойния път на Пети пехотен Дунавски полк във войните за национално освобождение и обединение, показват героичните примери на доблестни командири, условията за живот и почивка в казармите и на фронта.

Книгата „Монети от русенския регион“ представят в музея

Особено интересни са снимките, които представят участието на Дунавската военна флотилия във войните, въоръжението и облеклото на българския войник, работата на военната болница, портретите на военачалниците и техните семейства, епизоди от живота на фронта.

Преди всичко е обърнато внимание на малкия човек в голямата война - на делниците и празниците на обикновения войник, на грижите за болните и ранените, на съдбата на българските и чуждите военнопленници и на всенародната почит към загиналите.