/ МОСВ
Експертите на РИОСВ-Русе съставиха акт за установяване на административно нарушение на физическо лице по Закона за защитените територии в поддържан резерват „Сребръна“.

Нарушението - навлизане с плавателен съд в акваторията в езерната част на Поддържан резерват (ПР) „Сребърна”, е установено на 1 декември при наблюдение на защитената територия от административната сграда на резервата, съобщиха от МОСВ.

Иззеха бракониерски мрежи и незаконно уловена риба от езерото Сребърна

Експертът по биолгогично разнообразие и служител по охраната са се отправили със служебната лодка към нарушителя. Поискано е съдействие от служители на РУ на МВР – Силистра за задържане и установяване на лицето, пребиваващо в акваторията на езерото.

При достигане до мястото е намерен  мъж, скрит под гумена лодка, на тръстиков остров във водно огледало. Намерени са празен найлонов чувал и скупчена рибарска мрежа с найлонови влакна.

Нарушителят и приспособленията за придвижване и уредите за незаконен риболов са изведени от езерото. Иззети са надуваема лодка „Омега”, алуминиеви гребла с пластмасови лопати, пластмасова помпа за надуваема лодка и маркуч за помпата, рибарски мрежи с найлонови влакна. Те ще останат на съхранение в РИОСВ.

Предстои директорът на РИОСВ да определи размерът на наказанието за установеното нарушение.