Учители на холивудски актьори провеждат класове по театър в Русе
Учители на холивудски актьори провеждат класове по театър в Русе / Дарик Русе
Шест американски професори провеждат класове по театър в Русе
26762
Шест американски професори провеждат класове по театър в Русе
  • Шест американски професори провеждат класове по театър в Русе

Шест американски професори ще проведат майсторски класове в Русе и София в областта на театъра до края на годината. Това съобщи в Русе преподавателят в НАТФИЗ доц. д-р Александър Илиев. Идеята е негова и се осъществява с помощта на сдружението му „Theatredreams”. Доц. Илиев обясни, че Русе е избран, заради културните си традиции, а и заради това, че самият той има добри приятели тук-поетесата Иглика Пеева и актьорът Огнян Жеков, с когото заедно са учили пантомима.

Хората, които ще дойдат, за да учат професионалисти и любители на най-интересните форми на алтернативен театър са светила в своята област и през тяхната школа са преминали много холивудски актьори. Това са професорите Серджо Костола, Дженифър Холмс, Джед Харис, Джаред Дж. Стайн, Байрън Истли, Джеф Бърки, както и самият Александър Илиев. Освен в НАТФИЗ, той преподава и в 5 университета в Щатите, и пътува много във връзка с изследвания в областта на културната антропология.

Майсторските класове са следните : „Драматургия и техника на карнавалния театър и Комедия дел Арте”, „Физическият театър-техники и стратегии”, „Изкуството на сценичния образ за режисьори и актьори”, „Играем американска модерна драматургия”, „Блясъкът на американския Джаз и Степ танц”, „Медия и технологии на сцената на 21 век”, „Техника на Холивудската комедия в нямото кино”.

Класовете започват през април и ще продължат през септември. За участие могат да се запишат и професионалисти и любители, чрез подаване на заявка във Военния клуб, при Огнян Жеков – 0878 812 015, или Иглика Пеева – 0887 679 768, както и при доц. Илиев – 0887 102 673. Минимумът за един клас е 10 човека, максимумът 30, като желаещите ще бъдат одобрени от самите преподаватели. Таксата е символична за класата на американските професори-100 лева на човек за хорариум от 30 часа, като останалата част от разходите се поемат от сдружението на Александър Илиев. Курсовете ще се проведат първо в Русе, а след това в София.

Повече по темата чуйте в прикачения файл.