Тържествено бе отбелязана 20-годишнина от смъртта на митрополит Софроний
Тържествено бе отбелязана 20-годишнина от смъртта на митрополит Софроний / Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

Със св. Литургия и панихида в катедралния храм „Света Троица” в неделя бе отбелязана 20-годишнината от блажената кончина на Доростолския и Червенски митрополит Софроний (1897-1995). Богослужението бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, на когото съслужиха специално дошлите за случая Видински митрополит Дометиан, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир и бивш протосингел на митрополит Софроний, архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архимандрит Филип, официален представител в България на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, отец Нелуц Опря, официален представител в България на Румънския патриарх Даниил, архиерейските наместници на Тутраканска, Разградска и на Поповска духовна околия и други духовници.

Тържествено бе отбелязана 20-годишнина от смъртта на митрополит Софроний
netinfo

Русенският митрополит Наум удостои с офикията „протойерей” свещениците - отец Алеко Рачев, служащ в русенския храм „Св. Николай”, и отец Веселин Великов, председател на русенския храм „Св. Петка”.

Песнопенията по време на богослужението се изпълняваха от духовници от митрополитския хор „Св. Димитър Басарбовски”, а няколко песнопения изпълниха и децата от русенския хор „Св. Георги Победоносец” с диригент Мина Влайкова.

В края митрополит Наум произнесе слово, в което очерта живота и служението на своя предшественик, като за молитвен спомен от честването подари на гостите икони с образа на св. Софроний, патриарх Йерусалимски, който е бил небесен покровител на митрополит Софроний.

По време на панихидата всички отправиха молитви за упокоение душата на приснопаметния архиерей, послужил предано на св. Църква.