Трансгранична конференция за управление на хидрометеорологични събития и замърсяване на водата на Дунав днес и утре в Русе
Трансгранична конференция за управление на хидрометеорологични събития и замърсяване на водата на Дунав днес и утре в Русе / Областна администрация

Русе е домакин на конференция свързана с общите действия за предотвратяване на наводненията от река Дунав и нейното замърсяване. Форумът е част от проекта JAMES „Съвместни действия за управление на извънредни ситуации в случай на хидрометеорологични събития и инцидентни водни замърсявания”. Той се финансира по програма Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г.

Партньори по него са Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР и Окръжен съвет – Гюргево. Сред участниците в семинара са представители на ОД на МВР, Русенската противопожарна служба, „Напоителни системи”, АППД, „ВиК”, „Гранична полиция”, РИОСВ, Дирекция „Морска администрация”, Асоциация „Еврорегион Данубиус” и реципрочните на тях институции и организации от румънска страна.

В дневния ден за първия ден на конференцията са включени следните теми:

План за управление на речните басейни, Закон за водите и взаимодействие между институциите в част „Управление на водите”
Трансгранично сътрудничество при водни замърсявания по река Дунав
Ликвидиране на нефтен разлив по река Дунав.
Конференцията продължава и утре.