Малката Коледа или Бъдни вечер е един от най-светите християнски празници. Целият ден минава в подготовка на вечерната трапеза, която задължително е постна, а ястията трябва да са 7 или 9 на брой /колкото са дните в седмицата и месеците на бременността/.
Около трапезата питката се разчупва, като първото парче е за Богородица, второто е за къщата, третото за бабата, и така до най-малкия член на семейството. Слагат се варено жито със стафиди и орехи, зрял боб, сърми или пърнени чушки, ошав, орехи, ябълки, тиквеник. Трапезата не се вдига до другия ден. Празненството се върти около посрещането на коледарчетата-предвестници на раждането на младия Бог.
Чуйте повече за традициите на този ден от Искра Тодорова-уредник в музея на градския бит.